Aronia, naturens egen superfood

Foto: Calle Borchsenius

Det er ikke alle som vet at de store sorte bærene som vokser på brydbuskene rundt boligstrøk, arbeidsplasser og kjøpesentre, er noe av det sunneste vi kan spise. Aronia heter disse bærene som vokser i store klaser og som er på sitt søteste og beste på denne tiden  (september-oktober). Mange tror at Aronia er giftig, men sannheten er at de er stappfulle av antioksidanter og noen av de sunneste bærene som kan høstes i Norge.

Det beste med Aronia er at det går så fort å plukke. Bærene vokser i store klaser, og hvert bær er mye større enn feks. et blåbær. En annen fin ting med Aronia, er at de passer godt til å fryse ned fordi de ikke klumper seg sammen i en stor «bærklump» slik mange andre bær gjør. Dette gjør at de egner seg ypperlig i smoothies. Har du en pose med aronia i fryseren er det bare å åpne den og la de bærene du trenger trille ut. Resten putter du tilbake i fryseren.

Der jeg bodde før var det stappfult av Aroniabusker, men ingen av naboene viste noen interesse for disse bærene. Tvert imot så de rart på meg de gangene jeg var ute for å plukke noen poser med Aronia. De gangene jeg lot barna spise fra buskene, så de på meg som jeg var en svært dårlig og uansvarlig mor.

Noe av det første vi gjorde da vi flyttet i hus, var å plante mange busker med Aronia. Men, det blir ikke bær på buskene før de er ca. 2 m høye. Så derfor tok jeg meg en tur til der vi bodde før i dag. Da jeg kom frem, kom to damer bærende på to stappfulle 10 liters bøtter med Aronia. Mitt hemmelige Aronia Paradis er tydeligvis ikke så hemmelig lenger. Men, jeg fikk da med meg litt bær. De ligger allerede i fryseren, så i morgen blir det smoothies med Aronia til frokost.

 

 

Leave a Reply


Siste tweets

Matbloggtoppen