Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Boller med grovt mel – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Bra hverdag

Boller med grovt mel

Boller med grovt mel
Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius

Jeg fikk karakteren S én gang på ungdomsskolen, det var da jeg bakte boller.

I ettertid lurer jeg jo på hvorfor det i det hele tatt var mulig å få karakterer på bollebaking, men siden det er den eneste Sén jeg fikk, må jeg jo skryte litt da:-)

Grunnen til at boller er noe jeg fikser sånn rimelig bra, er at jeg har skjønt at temperaturen på væsken er helt essensiell: Den skal være litt varmere enn lunken. Og, i motsetning til hva det står i mange oppskrifter: Du skal røre ut tørrgjæren i væsken, ikke i melet.

Oppskriften jeg bruker i dag, er omtrent den samme som den jeg brukte på skolekjøkkenet. Bortsett fra at jeg bruker sammalt hvetemel eller Fibra istedenfor finmalt hvete. Og så firedobler jeg porsjonen, for den lille knuslete porsjonene vi fikk laget på skolekjøkkenet var jo knapt nok til noen få små boller.

Denne oppskriften gir to stekebrett med store fine boller:-)

Grove boller

* 2 pk tørrgjær

* 8 dl melk (ekstra lett)

* 8 ss flytende margarin

* 1 ts salt

* 2 dl sukker

* 1 ts kardemomme

* Sammalt hvete fin, minst 2 l

Ha tørrgjær i en stor bolle. Varm opp melken til den blir litt mer enn lunken (drypp en dråpe på håndleddet, da skal du ikke kjenne at dråpen treffer huden). Ha i margarin, og hell litt av melke-margarin blandingen over gjæren. Rør ut gjæren, og ha i resten av melk og margarin. Ha i sukker, salt og kardemomme, og rør til slutt i melet til deigen blir passe fast.

La deigen heve under et håndkle i minst 30 minutter. Rull ut boller, legg på et stekebrett og la bollene heve i minst 20 minutter. Stek nederst i ovenen på 180 grader til bollene er gylne. Ca. 10 minutter.

Disse bollene passer godt som fastelavensboller også:-)

Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius


2 thoughts on “Boller med grovt mel”

  • Supert med grovere bakst, prøver selv å bruke mest mulig grovt mel… Når man kun bruker grovmalt mel, blir baksten raskere tørr enn om man bruker fint mel eller blir resultatet det samme?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.