Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Brenneslesuppe rett fra skogen – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Bra hverdag

Brenneslesuppe rett fra skogen

Brenneslesuppe rett fra skogen
Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius

Det er noe litt romantisk og «tilbake til naturen aktig» ved å plukke brennesle og lage suppe av det. 

Brenneslesuppe smaker litt som spinatsuppe, og er sunt som bare det. I brennesle er det både vitamin A og vitamin C, i tillegg til at det er mer jern enn det du får fra spinat.

Da jeg var liten lagde faren min brenneslesuppe, men dette er første gang jeg har laget det selv. Utstyrt med gummihansker, saks og høye gummistøvler, høstet jeg en hel bærepose med brennesle blader.

Jeg klarte meg nesten uten å brenne meg, bortsett fra litt på rumpa da jeg satt meg ned på huk og nestlene brant gjennom buksen jeg hadde på meg.

Et gammelt kjerringråd hvis du brenner deg på brennesle, er å knuse et par blader i hånden, og gni saften der du har brent deg. Brennesle inneholder nemlig sin egen motgift. Men, det passer seg liksom ikke helt å gjøre det hvis man har brent seg på rumpa…

Vel hjemme, plukket jeg bladene fra stilkene, og la bladene i en gryte med vann. Jeg søkte litt på nettet etter oppskrifter på brenneslesuppe, men syns alle hadde så lite brennesle i seg. Derfor lagde jeg min egen versjon som smakte godt, og som var lett å lage. Her er oppskriften.

 

Brenneslesuppe

4 l brennesleblader (ikke presset hardt sammen)

1,5 dl hønsebuljong

7-10 sjalottløk

2 fedd hvitløk

En god klunk rapsolje

1/2 chili

1-2 dl fløte

Annet krydder etter smak

 

Rens bladene fra stilkene, og ha alle bladene i en stor gryte med vann og litt salt. Kok opp, og la bladene koke i ca. 10 minutter. Hell av vannet, og skyll med kaldt vann. Ha brenneslen i en bolle og bland med 1 dl buljong. Miks dette til en puré med stavmikser eller kjøkkenmaskin.

Finhakk hvitløk og sjalottløk. Ha olje i en gryte, og fres løk og hvitløk til løken er blannk. Ha nedi resten av hønsebuljongen. Hakk chili i små biter, og ha nedi gryten. La det hele koke noen minutter, og ha så nedi nestlepureén. La suppen koke minst 10 minutter, men gjerne lengre, og ha til slutt nedi fløte.

Kan gjerne serveres med et halvt egg i hver suppeskål. Har også en følelse av at denne suppen er god med litt grønne linser nedi. Da metter den bedre også. Det blir mitt neste suppeprosjekt:-)

Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius


1 thought on “Brenneslesuppe rett fra skogen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.