Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Rød linsesuppe med spekeskinke – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Bra hverdag

Rød linsesuppe med spekeskinke

Rød linsesuppe med spekeskinke
Foto: Tine Poppe

Linsesuppe er godt, enkelt, og supersunt. De fleste barn liker denne suppen fordi det smaker litt som tomatsuppe, men fordelen er at den inneholder mer protein og fiber, noe som gjør at den metter godt.

Vi nordmenn spiser generelt lite linser og andre belgfrukter, noe som er synd  ettersom belgfrukter er både sunt, godt og billig.

Belgfrukter inneholder mye protein, og er dessuten rike på fiber, antioksidanter, jern, folat, tiamin, kalium og magnesium.

En kombinasjon av mye protein og fiber, gjør at belgfrukter metter godt og gir et jevn blodsukker. Hvis du ønsker å kutt ned på raske karbohydrater, bør du derfor prøve bønner eller linser til fordel for pasta, ris og poteter.

Hvis du ikke er vant til å bruke så mye belgfrukter, så gjør som meg: Start med røde bønner på boks, og tørkete røde linser. Begge deler er lett å få tak i, og passer til mye som i salater, supper eller gryteretter.

Det finnes massevis av gode linsesupper, men jeg har kommet frem til denne varianten:

 

Rød linsesuppe med spekeskinke

4 porsjoner

 

2 dl røde linser

1 dl byggryn

2-3 bokser hakket tomat

1/2-1 boks tomatpuré

1 løk

3-4 fedd hvitløk

1-2 ts chilipasta eller 1/2 chili

12 dl ferdig utblandet hønsebuljong

Saften av 1/2-1 sitron

100 g spekeskinke

Gjerne litt urter som feks timian og basilikum

Noen klunker olivenolje

Salt

Pepper

 

Hakk løken i små biter, og varm opp i en stor gryte sammen med presset hvitløk. Rør inn tomatpuré . Ha i buljong og hakkete tomater. La det koke opp, og ha deretter i linser og byggryn. Bland i chili og evt. andre krydder/urter.

Klipp spekeskinken i små biter og ha i suppen. La suppen koke på svak varme under lokk i ca. 30 minutter til linsene er møre og suppen er nokså tykk. Ønsker du en litt tynnere suppe, kan du ha nedi mer buljong. Rør inn sitronsaft og olivenolje før servering.

 

Kilde: «Tren deg sprek, spis deg slank», Aschehoug forlag

 2 thoughts on “Rød linsesuppe med spekeskinke”

  • Hei! Så flott og inspirerende blogg 🙂 Jeg lurer veldig på hvor «bra» kunstige søtningsstoffer er for oss mennesker egentlig – eller er natulig sukker best? Kanskje du har noen tanker og fakta om dette…

    Ha en god helg:)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.