Rød linsesuppe med spekeskinke

Foto: Tine Poppe

Linsesuppe er godt, enkelt, og supersunt. De fleste barn liker denne suppen fordi det smaker litt som tomatsuppe, men fordelen er at den inneholder mer protein og fiber, noe som gjør at den metter godt.

Vi nordmenn spiser generelt lite linser og andre belgfrukter, noe som er synd  ettersom belgfrukter er både sunt, godt og billig.

Belgfrukter inneholder mye protein, og er dessuten rike på fiber, antioksidanter, jern, folat, tiamin, kalium og magnesium.

En kombinasjon av mye protein og fiber, gjør at belgfrukter metter godt og gir et jevn blodsukker. Hvis du ønsker å kutt ned på raske karbohydrater, bør du derfor prøve bønner eller linser til fordel for pasta, ris og poteter.

Hvis du ikke er vant til å bruke så mye belgfrukter, så gjør som meg: Start med røde bønner på boks, og tørkete røde linser. Begge deler er lett å få tak i, og passer til mye som i salater, supper eller gryteretter.

Det finnes massevis av gode linsesupper, men jeg har kommet frem til denne varianten:

 

Rød linsesuppe med spekeskinke

4 porsjoner

 

2 dl røde linser

1 dl byggryn

2-3 bokser hakket tomat

1/2-1 boks tomatpuré

1 løk

3-4 fedd hvitløk

1-2 ts chilipasta eller 1/2 chili

12 dl ferdig utblandet hønsebuljong

Saften av 1/2-1 sitron

100 g spekeskinke

Gjerne litt urter som feks timian og basilikum

Noen klunker olivenolje

Salt

Pepper

 

Hakk løken i små biter, og varm opp i en stor gryte sammen med presset hvitløk. Rør inn tomatpuré . Ha i buljong og hakkete tomater. La det koke opp, og ha deretter i linser og byggryn. Bland i chili og evt. andre krydder/urter.

Klipp spekeskinken i små biter og ha i suppen. La suppen koke på svak varme under lokk i ca. 30 minutter til linsene er møre og suppen er nokså tykk. Ønsker du en litt tynnere suppe, kan du ha nedi mer buljong. Rør inn sitronsaft og olivenolje før servering.

 

Kilde: «Tren deg sprek, spis deg slank», Aschehoug forlag

 

Comments

Ingrid 29-07-2012, 00:11

Hei! Så flott og inspirerende blogg :) Jeg lurer veldig på hvor «bra» kunstige søtningsstoffer er for oss mennesker egentlig – eller er natulig sukker best? Kanskje du har noen tanker og fakta om dette…

Ha en god helg:)

Reply
cathrine 06-08-2012, 20:46

Så fint å høre! Jeg skal skrive et innlegg om hva jeg tenker om kunstig søtstoff vs naturlig sukker! I mellomtiden, ta en titt på http://www.bramat.no og se hva vi skriver der:-)

Reply

Leave a Reply


 • Slank og frisk av 5:2 dietten?
  Forsker på den omstridte dietten. Mange som ønsker å gå ned i vekt har forsøkt seg på 5:2 dietten som går ut på å spise som normalt i 5 dager, for så å spise minimalt i to dager. Spørsmålet er hvor sunt det egentlig er å følge en diett som dette? Ny norsk studie publisert Akkurat dette har klinisk ernæringsfysiolog Tine Mejlbo Sundfør og kolleger ved Oslo un […]
 • Grønn smoothie med karse og spinat
  Dyrk din egen forfriskende og sunne smoothie. Innlegget er hentet fra bloggen bloggen Lise von Krogh - Enkelt sunt og godt Å dyrke sine egne ingredienser er veldig kjekt og ferskere mat får du ikke når du kan gå ut på egen veranda eller hage og høste grønnsaker. Spinat og karse er to rasktvoksende grønnsaker du kan plante flere ganger i løpet av sesongen.  M […]
 • Ro ned kroppen med pilates
  En kort og deilig pilatesøkt. […]
 • Bramat tester kakemikser
  Like greit som hjemmelaget? […]

Siste tweets

Matbloggtoppen