Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Jeg, et hundemenneske – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Bra hverdag

Jeg, et hundemenneske

Jeg, et hundemenneske
Foto: Caroline Borchsenius
Foto: Caroline Borchsenius

Jeg har vokst opp med hunder, men det var ikke før jeg fikk meg hund selv at jeg skjønte hvor stor forskjell det er på «hundemennesker» og andre. 

Jeg vokste opp med 4 Flat coated retrievere; Lazy, Chieva, Bonnie, og Bonita. I perioder hadde vi to hunder av gangen. Noen ganger hadde vi valper, og et år hadde vi både valper og kattunger. Så kult, og veldig stas da hele klassen kom på besøk hjem til hagen vår der det krydde av hunder og katter. Og så hadde vi jo 70 undulater i kjelleren da.

Så, jeg liker dyr, og jeg har lyst til at barna mine skal vokse opp med hun slik jeg gjorde. Derfor har jeg trumfet gjennom en hund i huset, til tross for at mannen min IKKE ville ha hund, og absolutt ikke er et hundemenneske.

Det som forundrer meg, og som jeg faktisk ikke husket fra da jeg vokste opp med hund, er hvor fantastisk mange det er som IKKE liker hunder! Selv da jeg gikk på tur med en 8 uker gammel valp, søtere enn alt annet, var det mange som så stygt på meg, og ropte etter meg at jeg måtte ha hunden i bånd. Selv om det lille nøstet av en hund ikke turte annet enn å fotfølge meg hele veien gjennom skogen, og ikke engang tenkte tanken på å gå bort til andre mennesker.

Sett fra et «ikke hundemenneske» sin side, så skjønner jeg jo at det å ha hund kan virke rart, slitsomt, ja til og med litt ekkelt. For det er jo ikke til å komme unna et det følger mye tid, ansvar, skitt og møkk med disse dyrene. De snuser på alt som er ekkelt, ruller seg i møkk, og spiser store klumper hestemøkk med stor glede. Og så bærsjer de uendelig store mengder som vi må plukke opp i poser. Dessuten tar de plass i bilen, de krever masse tur , oppdragelse og oppmerksomhet, og de koster mye i for og utstyr.

Men, sett bort ifra alt dette, så liker jeg å ha en hund i huset. En trofast kompis som fotfølger meg overalt, og som trekker meg ut på tur flere ganger om dagen.

Grunnen til at jeg skriver om dette i en blogg som handler om mat, trening og velvære, er at det å ha hund faktisk har mye med både helse og velvære å gjøre.

I innlegget «Vi som elsker hunder«, skriver Cathrine Aspaas om hvordan hunder kan gjøre oss både sprekere, og lykkeligere. Og jeg er selvfølgelig enig. Ihvertfall nesten alltid.

Ok, innrømmer at når jeg går på tur med en 7 mnd gammel valp som NESTEN alltid kommer når jeg roper, men som isteden velger å løpe bjeffende etter en mann som absolutt ikke ser ut til å like hunder, så føler jeg meg kanskje ikke så veldig lykkelig. Heller litt flau og irritert.

Eller når jeg som for noen dager siden møter 5 voksne mennesker og en bitteliten hund i skiløypa, og dumme meg lar hunden min få hilse på den lille søte hunden, noe hun som eier hunden klikker fullstendig av, ja så ille at hun roper styggord etter meg fordi jeg ikke har hunden i bånd, og når jeg endelig får hunden i bånd, går videre, men må stoppe for å ta på meg staven, og damen roper «gå, gå», så føler jeg meg kanskje heller ikke spesielt lykkelig. Snarere ganske irritert over at jeg ikke hadde hunden min i bånd akkurat da, og rimelig forbanna på det trollet av en drittkjerring som lot alt hun hadde av edder og galle vrenges ut over meg og min lille valp bare fordi vi trodde det var greit å hilse. Akkurat da, føler jeg meg ikke spesielt lykkelig over å ha hund.

Men, når jeg etterpå peiser på i skiløypa med hunden min løpende ivrig ved siden av, når jeg er på deilig tur i skogen sammen med hundekompisen min, eller når jeg ser at barna leker og koser seg med vårt nye familiemedlem. DA er jeg veldig glad for at jeg har sippa meg til en hund i familien.

Og selv om jeg syns «ikke hundemennesker» går glipp av noe, og innimellom er både slemme og uhøflige, så prøver jeg å huske på at mange av disse oppfører seg slik fordi de er redde for hunder. Og det må vi hundemennesker respektere. Men at de går glipp av noe, det mener jeg nå likevel;-)

Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius

 

 1 thought on “Jeg, et hundemenneske”

  • Jeg er så enig med deg, hundene våre gjør oss glade og fornøyde og vi får masse gratis trening :)!
    Dessverre er det mange som ikke liker hunder, så hilse på andre uten å spørre om lov, løpe løs i skiløypa osv. er strengt forbudt her i heimen.

    Kos deg med hunden, våren og straks badesesongen :)!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.