Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Julestemning med sildeverksted – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Bra hverdag

Julestemning med sildeverksted

Julestemning med sildeverksted
Foto: Cathrine Borchsenius

Da jeg var liten, lagde mamma og bestemødre sild og annen julemat selv. Jeg lager såvidt pepperkaker. 

Jeg husker at mye av det de lagde var veldig godt, men jeg husker også at mamma var utslitt de siste dagene før julaften, og at vi barna måtte liste oss rundt og for all del ikke forstyrre på kjøkkenet.

Kanskje disse barndomsminnene er grunnen til at jeg tar ganske lett på julematen selv. Vi baker pepperkaker sammen med barna, og noen dager før jul tar jeg meg en storhandel på REMA og handler det jeg tror vi trenger av mat i julen (som regel glemmer jeg en del). Og så er jeg bortskjemt med at jeg fremdeles har en mamma som fikser det meste av julematen enten vi feiren julen hos oss eller hos dem.

På en måte skulle jeg ønske at jeg var flinkere til å føre julemattradisjonene videre. Men på den annen side så tenker jeg at enda viktigere enn hjemmelagde posteier og 7 sorter julekaker, er julefred i stua.

Med tre barn, en hund og dager som går litt litt vel kjapt i svingene i perioder, klarer jeg ikke å lage massevis av mat og samtidig holde julefreden i hjemmet. Ikke har jeg spesielt lyst til å lage massevis av mat heller. Kanskje om noen år, men ikke nå.

I år var jeg heldig og ble invitert på julesildverksted sammen med familien på Kulinarisk Akademi i Mathallen. For en gangs skyld, la vi alt annet til side, og og tok oss en bytur med barna. Superhyggelig, veldig gøy å lage sild, og veldig gøy å ta med barna på mathallen etterpå. Og det hyggeligste av alt var at min venninne og kollega Vibeke i Bratrening.no også dukket opp med mann og barn.

Vi lagde vel ikke sild helt på ordentlig, vi lærte bare hvordan vi kunne lage gode marinader til silden, men det passet meg ypperlig ettersom jeg er allergisk mot mat som tar altfor lang tid å lage.

Her lærte vi rett og slett bare hvordan vi kunne røre sammen noen kjappe «sauser», putte silden nedi, ha alt sammen nedi noen fine små glass, og så pynte med litt sløyfer og kvister etterpå.

Enkelt, hyggelig, og en fin liten presang til venner og familie!

Her er oppskriftene:

Rømmesild

7 stk hele sildefileter

1 stk revet eple med skall

1 ss dijonsennep

2 ts sukker

1 ss eplecidereddik

Skjær silden i mindre biter, bland alt sammen sausen og vend inn silden.

Holder 1 uke i kjøleskap.

 

Chilisild

2 glass kryddersild

1/2 stk rødløk

1 rød chili uten frø

2 ss tomatpuré

3 ss chilisaus

2 ss vann

1 ts grovmalt pepper

Hell laken fra sildeglasset i en skål, bland sausen med tomatpure, chilisaus,vann og pepper.

Skjær rødløk og chili i små skiver og ha i sausen. Ha til slutt i silden fra kryddersildglasset, og putt alt sammen nedi nye glass.

Holder 2 uker i kjøleskap!

Foto: Cathrine Borchsenius


2 thoughts on “Julestemning med sildeverksted”

  • Gjett om jeg husker! Hvor sliten jeg ble og jeg er fortsatt sånn at jeg liker best å lage mat når jeg er alene. Men alene var vi nestan aldri: To bikjer og katt, hvalpekull og kattekull samtidig til og med, eller undulatoppdrett i kjelleren. Nyt at du ikke MÅ gjøre alt slik som jeg trodde en god mor og husmor måtte gjøre. Safte, sylte, nypevin laget fra bunn, rødbeter, sylteagurker, brød, alt skulle være hjemmelaget.

    Så godt at du er en klok liten kvinne som dropper det som er uvesentlig. Litt av det i alle fall. Klem

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.