Knallrøde tomater

Foto: Cathrine Borchsenius

Disse tomatene kjøpte jeg hos vår lokale grønnsakshandler. Knallrøde, bittesmå, og med en smak som gjorde at tomatene var borte fra kjøkkenbenken samme dag som jeg satte dem der.

Det ingenting som slår skikkelig gode tomater. Tomater som ikke bare ser fine ut, men som smaker søtt og friskt på samme tid. Og for at de skal smake godt, så må de også lukte godt! Tomater som ikke lukter tomater, smaker heller ingenting. Verdt å huske når du velger de vassenrøde billigste og nærmest luktfrie tomater fremfor små, søte, dulcita eller ande gode tomater.

Ja, det koster mer for de tomatene som faktisk smaker tomater, men husk at det du da kjøper ikke bare smaker godt, men også er fantastisk sunt for kroppen din. Og når tomatene er så gode som de kan være når du går for de små, søte, duftende tomatene, spiser du sannsynligvis langt mer enn hvis du velger den billige blekrøde typen. Jepp, det blir dyrere, men du investerer i helsen din!

Tomater er stappfulle av lykopen, antioksidanter som blant annet har vist seg å være gunstig for hud og helse. Spiser du mye tomater, har du for eksempel mindre risiko for å bli solbrent. Undersøkelser viser dessuten at menn som spiser mye tomater har mindre risiko for å få kreft i prostata. Så fyll på med tomater, både til deg selv og de du er glad i!

Du trenger ikke bare spise ferske tomater. Kokte tomater i form av tomatpuré, tomatsaus og tomater på boks er faktisk enda sunnere fordi varmebehandling som disse tomatproduktene har vært gjenneom gjør at en enda større mengde lykopen blir tilgjengelig. Lykopen er fettløselig, så har du i litt olje i tomatsausen, -eller suppen, vil fettet i oljen sørge for at det tas mer lykpen opp i kroppen din.

Hjemmelaget tomatsuppe er en super måte å få i hele familien massevis av tomater. Her har du en oppskrift og en video der jeg viser hvordan du kan lage tomatsuppe helt fra bunnen av. Men i en travel hverdag kan du godt bytte ut de ferske tomatene med tomater på boks. Det er faktisk like sunt, og går ganske mye raskere:-)

 

Leave a Reply


Siste tweets

Matbloggtoppen