Kruttsterk tartar

Foto: Cathrine Borchsenius

Jeg spiser ikke spesielt mye kjøtt, men innimellom får jeg skikkelig lyst på tartar. 

For meg er det egentlig ikke kjøttet som er viktigst, rått kjøtt smaker jo egentlig ikke så mye, det er tilbehøret som gjør at tartar smaker så godt.

Kjøttet er selvfølgelig også viktig. Det skal være så magert som mulig, nykvernet samme dag. Da min mor var liten, hadde de som tradisjon å lage tartar den første dagen de kom opp på hytta på fjellet. Tartaren lagde de ved å skrape stykker av kjøtt selv. Hele familien sto på kjøkkenet og skrapte med kniv på hvert sitt stykke kjøtt. Høres jo egentlig ganske koselig ut!

Min mor har laget tartar på denne måten til meg en gang, og smaken kan ikke sammenliknes med tartar laget av kvernet kjøtt. Men, til tre små tartarer, sto moren min og skrapte kjøtt i en time. Sånt har ikke jeg tid til. Derfor velger jeg den gylne middelvei; jeg ber butikken kverne en kjøttbit til meg, feks flatbiff eller ytrefilet eller så bruker jeg magert kjøtt som jeg vet er helt nykvernet.

Den beste tartaren jeg noen gang har smakt, fikk jeg servert på le Bouchon i Henrik Ibsens gate. De som liker tartar MÅ ta en tur dit. Det var der jeg første gang smakte revet pepperrot og Dijón sennep til tartar. Superdigg!

En skikkelig tartar skal jo egentlig ha en rå eggeplomme oppå slik jeg har gjort på bildet, men for å være ærlig klarer jeg meg fint uten den eggeplommen;)

Kruttsterk tartar

2 personer

* 300-400 g nykvernet kjøtt

* Evt. to skiver brød (må ikke ha brød)

* Hakket rødløk

* Hakket sylteagurg

* Hakket rødbeter

* Kapers

* Revet pepperrot

* Dijón sennep

* Salt + pepper

 

Form passe store «karbonader» av kjøttet, og ha oppå en skive brød. Hakk opp tilbehør, og ha ved siden av. Ha evt. en rå eggeplomme på toppen av kjøttet, og strø over salt og pepper.

Leave a Reply


Siste tweets

Matbloggtoppen