Bra hverdag

Luftige kanelboller

Luftige kanelboller
Foto: Cathrine Borchenius
Foto: Cathrine Borchenius

Supergode, lette å lage, og perfekt å ta frem fra fryseren når det kommer besøk! 

I sommer har jeg laget kanelboller før vi har hatt besøk på hytta. En stoooor porsjon der jeg har lagt halvparten i fryseren, og servert halvparten varme og nybakte. Kanelboller er enkel luksus i hverdagen, og veldig greit å ta frem når det kommer gjester og du har lyst til å servere noe godt!

Jeg pleier å bruke sammalt mel når jeg baker, men når jeg lager kanelboller blir det enten bare finmalt mel, eller halvparten finmalt og halvparten sammalt. Det gjør nemlig at kanelbollene blir ekstra luftige og gode. Og, når sant skal sies, så tar jeg jo såpass mye sukker og kanel på at det neppe kan kalles for helsekost uansett. Men godt er det! Super godt 😉

Her finner du oppskrift på grove boller!

Ps: Du har kanskje hørt at det ikke er sunt å spise altfor mye kanel? Det kan du lese mer om her!

Ingredienser

(Dette blir to brett med store kanelboller)

  • 2 pk tørrgjær
  • 8 dl melk (ekstra lett)
  • 8 ss flytende margarin
  • 1 ts salt
  • 2 dl sukker
  • 1 ts kardemomme

Siktet hvetemel (sammalt hvete fin), minst 2 l

Fyll

  • Smeltet smør
  • Sukker
  • Kanel

Slik gjør du det

Ha tørrgjær i en stor bolle. Varm opp melken til den blir litt mer enn lunken (drypp en dråpe på håndleddet, da skal du ikke kjenne at dråpen treffer huden). Ha i margarin, og hell litt av melke-margarin blandingen over gjæren. Rør ut gjæren, og ha i resten av melk og margarin. Ha i sukker, salt og kardemomme, og rør til slutt i melet til deigen blir passe fast.

La deigen heve under et håndkle i minst 30 minutter. Del deigen, og kjevle ut halvparten til den blir ca 50 cm lang og 30 cm bred. Smelt smør (minst 100 gram, gjerne mer), og hell over halparten av smøret. Dryss over kanel og sukker, og rull sammen deigen til en lang pølse. Kutt pølsen i ca 2 cm lange biter, og legg hver bolle på et bakebrett. Gjenta det samme med den andre deigklumpen.

La kanelbollene heve i 15-20 minutter, og stek dem i midten av ovnen på 200 grader til de er gyllne (ca 12-15 minutter).

 

Foto: Benjamin Borchsenius
Foto: Benjamin Borchsenius

 

 



Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.