Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Mat er sunt! – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Bra hverdag

Mat er sunt!

Mat er sunt!
Foto: Tine Poppe

Det er sjeldent jeg hisser meg opp over ting som skrives eller sies om ernæring. Men noe jeg faktisk kan bli litt småirritert av, er alle de som til enhver tid skal fortelle oss at alt vi gjør og spiser er så forferdelig FARLIG!

Det gjør meg ingenting at noen har en personlig overbevisning om at de blir friskere av å spise haugevis med kokosolje (selv om det er lite forskning som tyder på at dette er sunt, snarere tvert i mot), det er også helt greit at noen velger å holde seg unna tilsetningsstoffer fordi de tror det er farlig (selv om de fleste tilsetningsstoffer er naturlige stoffer som absolutt ikke er farlige for oss).

Det jeg derimot ikke syns er greit, er når de samme menneskene gang på lang legger ut varsler på feks Facebook om hvor farlig det er å bade i klorvann (når de uken før har lagt ut bilder av barna sine som svømmer lykkelige rundt i et stort klorbasseng), hvor helseskadelig det er å vaksinere barna våre, og hvor forferdelig mye skade melk kan gjøre med kroppen vår.

Kanskje viser det seg at noe av dette faktisk er helseskadelig slik disse menneskene tror (selv om dagens forskning ikke tyder på det). Men for meg er det egentlig uvesentlig. Jeg ønsker nemlig ikke å leve et liv der jeg bare er opptatt av hva som er farlig for meg. I min rolle som ernæringsfysiolog og rådgiver, ønsker jeg heller ikke å være en slik type som til enhver tid kommer frem med pekefingeren og forteller folk hva de IKKE skal gjøre og hva de IKKE skal spise.

Tvert imot! Jeg tror at for at vi skal holde oss friske, sunne og fornøyde, er det viktig at vi fokuserer på alt som er bra for oss! Hvor mye mer motiverende er det ikke å få høre alt du bør spise MER av, istedenfor å alltid bli fortalt hva du bør holde deg unna? For eksempel karbohydrater; Mange tror at karbohydrater er noe man bør spise minst mulig av, men sannheten er jo bare at det er viktig å velge riktig type karbohydrater. En del karbohydratmat er jo sunt, og noe vi gjerne kan spise MER av! Slik som grønnsaker, grovt brød, nøtter og belgfrukter. Begrepet GROVKARBO som jeg fant på for en stund siden, sier egentlig det meste som er å si om dette.

Det er mye mat og næringsstoffer som kan være farlig hvis vi får i oss for mye av det, men de samme mat- og næringsstoffene kan være livsviktige for oss. For eksempel salt: Uten salt dør vi, men hiver vi innpå med en kopp med salt, så dør vi da også. Eller fettløselige vitaminer; Livsviktige, men giftige hvis vi får i oss for mye.

Jeg mener derfor at veldig mange av oss kan holde oss sunne, friske og fornøyde hvis vi følger den gylne middelvei og spiser litt av alt! Jeg tror også veldig mange vil få et sunnere kosthold og mindre dårlig samvittighet hvis de begynner å fokusere på alt de gjerne kan spise MER av, ikke hva de til en hver tid bør holde seg unna.

Foto er tatt i forbindelse med boken «Tren deg sprek, spis deg slank».

 

 

 

 Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.