Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Matjesild og fusion sushi – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Bra hverdag

Matjesild og fusion sushi

Matjesild og fusion sushi
Foto: Cathrine Borchsenius

I dag har jeg vært laget sushi for første gang i mitt liv. Og ikke nok med det, jeg har smakt sushi laget av sild også!

Sammen med Lise, min kollega i Bramat, og Vibeke, min kollega i Bratrening, ble jeg invitert til Lille Asia, for å smake og lære mer om sushi og matjesild.

Som en bonus fikk vi prøve å lage sushi selv. Veldig gøy, og mye enklere enn jeg hadde trodd! Mens vi prøvde oss som sushikokker, lagde de ordentlige kokkene de vakreste retter som vi fikk smake etterpå. Flere av dem var laget med matjesild.

Matjesild, en ukjent delikatesse

Mange forbinder sild med mye salt, bein og fiskesmak, men matjesild er en helt egen type sild. Silden fanges utenfor Egersund hver vår, og er da 3 år, kjønnsmoden, men har ikke rukket å utvikle rogn eller melke. Derfor skal denne fisken være spesielt næringsrik. Sild er jo som kjent en fet fisk, som er rik på de essensielle omega-3 fettsyrene som de fleste av oss gjerne kan spise mer av.

Matejesild blir til ved en helt spesiell saltemetode, som gjør at denne silden får en mildere og mindre salt smak enn for eksempel spekesild. Etter salting blir fisken frosset ned, for så å tines opp rett før servering.

Fusion sushi med sild

Restaurantkjeden Lille Asia er blant dem som nå skal begynne å bruke matesild i susi og thaisalater, og i dag ble altså vi og flere andre invitert til restauranten for å smake retter laget med matjesild.

Med kokker som er håndplukket fra hele verden, har Lille Asia ingen problemer med å følge fusion mattrenden som handler om å bruke tradisjonelle råvarer i en ny setting. Og norsk sild i sushi kan jo absolutt kalles for fusion mat!

Selv syns jeg thaisalat med stekt matjesild som vi fikk i dag smakte kjempegodt. Matjesild i sushi var også veldig godt, men å spise silden helt naturell uten noe ved siden av slik det står på pakken at man kan gjøre (silden er tilgjengelig hos en del fiskehandlere og i dagligvare), er nok ikke noe jeg kommer til å gjøre så ofte. Til det smakte det litt for mye fisk, selv for en ernæringsfysiolog;-)

Foto: Cathrine Borchsenius

 2 thoughts on “Matjesild og fusion sushi”

  • Matjessild er en spesialitet fra Nederland. Det norske produktet «Matjessild» er noe lignende fra det originale, men ikke nærheten så god som den Nederlandske.

    • hei, kjekt at du liker matjes! 80% av all «hollandsk» matjessild blir produsert i Rogaland. Resten i Danmark. Den omtalte matjessilden er den hollandske matjessilden. Ekte matjes kan kjennes igjen ved at den selges frossen. Matjes ligger kun 1 døgn i saltlake. Mørningsprosessen må avbrytes ved å fryse den. Matjes er mild, mørr og smelter på tungen. Eet smakelijk

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.