Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798
Mutterns chiligryte – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4798

Bra hverdag

Mutterns chiligryte

Mutterns chiligryte
Foto: Cathrine Borchsenius

Første gang jeg smakte denne chiligryten var da min første store kjærlighet, en venn av min bror, var med oss på fjellet da jeg var rundt 8 år.

Thomas het han, og jeg var forelsket i ham fra første gangen han var med broren min hjem. Da var jeg rundt 5. Kjærligheten holdt faktisk så lenge at vi etterhvert ble kjærester da jeg gikk på ungdomsskolen. Det var Thomas som ga meg mitt første kyss:-) Thomas flyttet til Sola, men sendte meg kjærlighetsbrev, og te i posten. Ikke rart jeg var betatt;-)

Nok om det! Mammaen til Thomas var en veldig sporty og veeeldig sunn dame. Der i gården var det feks ikke lov til å drikke annet enn skummet melk fordi det var fetende. Men, nok om det også;-)

Thomas var med oss på hytta på fjellet noen ganger, og da fikk han alltid med en stor gryte med chili hjemmefra.

Min mor lærte seg oppskriften, og siden har det blitt en tradisjon at hun alltid lager en gryte med chili som hun har med på fjellet. Hun lager den ellers også, ettersom den raskt ble en av våre favoritter. Opprinnelig skal denne retten serveres sammen med brød med gräddeost på (veldig godt), men «helsefrik» som jeg er, serverer jeg heller med salat og ris eller bulgur.

Jeg har ikke laget chili på lenge, det var faktisk min venn og kollega Vibeke som minnet meg på fordelen av å lage store gryteretter. Hun har 4 barn, og pleier ofte å lage gryteretter som kan stå og småputre på ovnen slik at alle får middag når de kommer hjem fra trening og andre aktiviteter.

Inspirert av Vibeke, tok jeg frem oppskriften til mammas chiligryte, og doblet like godt oppskriften slik at jeg var sikker på at det ble til flere middager. Barna digget det, så mye at jeg skjønte at jeg bare kunne glemme å putte restene i fryseren. De ble spist opp to dager etter.

Mutters chiligryte

2-3 personer (kan gjerne dobles)

300-400 g karbonadedeig

1 løk

2 fedd hvitløk

2-3 ss olje

1/2-1 rød chili

2 ts chilipulver (kan droppes)

1 boks knuste tomater (kan godt være blandet med urter)

1 boks tomatbønner

1 boks chilibønner (NB. viktig at dette er «ordentlige» chilibønner i chilisaus)

salt

pepper

 

Finhakk løk og hvitløk. Fjern frøene fra chilien og finhakk. Fres løk og hvitløk mykt i litt olivenolje. Ha i kjøttet og fres videre til kjøttet er brunt. Ha alt over i en gryte. Krydre med salt og pepper, rør inn knuste tomater og kok opp. Legg på lokk og la det småkoke i 20 min. Ta av lokket og kok videre i 15 minutter. Ha til slutt i bønner, og la de bare bli varmet opp før retten serveres.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.