Pappas gratinerte blåskjell

Hvitvinsdampete blåskjell er superdigg, men for meg er gratinerte blåskjell den optimale sommerretten. I alle år har pappa gratinert blåskjell på denne måten, helst på grillen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Etter en kjapp telefon til blåskjelltelefonen, der jeg fikk bekreftet at blåskjellene kan spises i denne delen av fjorden, sendte jeg gutta ned til vannet for å hente blåskjell.

Etter 10 minutter med sanking, hadde de samlet nok til en stor og god forrett.

Blåskjellene satt vi i et stort fat med vann i en times tid, før jeg la dem over i kokende vann med litt salt i 10 minutters tid. Akkurat nok til at alle skjellene åpnet seg.

Når skjellene er ferdig kokt, pleier vi å helle dem ut på svaberget utenfor hytta så alt vannet renner bort.

 

 

 

 

 

 

Denne gangen hadde jeg plukket noen tomme skjell på svabergene, som allerede var pusset, slipt og vasket av vær og vind. Disse la jeg i en langpanne, og så var det bare å begynne å rense de ferdigkokte blåskjellene og putte 2-3 av dem nedi de tomme skjellene.

Det er absolutt ikke nødvendig å sanke tomme skjell slik jeg gjorde denne gangen, det går like fint å bruke noen av de største skjellene fra de du nettopp har kokt. Når skjellene er ferdig grillet ser man uansett ikke forskjell.

 

 

 

 

 

 

Slik ser det ut etter at skjellene er renset og samlet 2-3 stykker nedi ett skjell.

Og, så er det bare å helle over ostesausen som du lager på 2 minutter:

 

Ostesaus til blåskjell

1 boks baconost (200 g)

1 løk

1 fedd hvitløk

I liten bunt gressløk

Finhakk løk og hvitløk, surr i litt olje/margarin til det blir blankt, og ha i baconosten. Rør rundt til osten har smeltet. Klipp opp en del gressløk som du har nedi sausen.

Stek gjerne noen baconbiter som du har nedi sausen. Det gjorde ikke jeg denne gangen, men det blir nesten enda bedre!

Hell ca. 1/2 ss saus over hvert blåskjell.

Det kan være lurt å støtte skjellene litt mot hverandre, ettersom sausen har en tendens til å få skjellene til å vippe slik at sausen renner ut.

 

 

 

 

 

 

Sett skjellene i oven på 200 grader, eller enda bedre: på grillen til du ser de har fått en gyllen farge. Har du dem i oven, er de ferdige etter ca. 10 minutter.

Legg 4-5 skjell på hver tallerken, eller server på et stort fat.

Passer ypperlig som forrett, snacks, eller kosemat en deilig sommerdag:-)

Leave a Reply


Siste tweets

Matbloggtoppen