Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/load.php on line 926

Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/theme.php on line 2360

Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803
Sjekk den rumpa! – Bra hverdag
Deprecated: Function get_magic_quotes_gpc() is deprecated in /home/3/b/brahverdag/www/wp-includes/formatting.php on line 4803

Bra hverdag

Sjekk den rumpa!

Sjekk den rumpa!
Foto: Cathrine Borchsenius
Foto: Cathrine Borchsenius

Om følgere, likes og selfies.

Hva tenker du når du ser et bilde som dette? For en flott dame?  Eller: Er ikke det der litt på kanten a? På grensen til pornografi?

Jeg tenker: For en vakker kvinne, og for en perfekt rumpe! Men jeg er selvfølgelig ikke helt objektiv. For det første kjenner jeg denne jenta, for det andre er det jeg som har tatt dette bildet, og for det tredje vet jeg at 9 av 10 bilder/filmer som Jørgine legger ut på sin instagramprofil Funkygine (som har over 127 000 følgere) er kule treningsbilder- og filmer. En annen grunn til at jeg syns det er helt greit, ja faktisk ganske bra at Jørgine tør å si at hun er stolt av rumpa si, er at jeg vet at hun som alle andre har andre ting hun ikke er like stolt av. Som strekkmerkene på magen, eller pupper som absolutt ikke er like struttende som før hun fikk to barn.

I dag ble dette bildet trykket på forsiden av VG.no i forbindelse med personlig trener Martin Norum sitt utspill om at trenden med å legge ut puppe- og rumpebilder på instagram og facebook ikke er bra. Dette illustrerte han ved å legge ut et rimelig kjipt underbuksebilde av seg selv, men teksten: «Always belive in yourself» trykket over. Martin har selvfølgelig rett i mye av det han sier, det er ingen tvil om det. En overdreven kroppfokus er verken sunt eller bra! Trenden der vi alle har blitt mer og mer avhengige av å få følgere og likes for å føle oss fornøyd og vellykket, er selvfølgelig  heller ikke helt bra. Det beste ville vært om vi heller kunne fått denne positive oppmerksomheten i form av et smil, noen vennlige ord, eller et klapp på skulderen fra venner og kjente. Men, slik er ikke samfunnet og hverdagen lenger. De fleste av oss har travle dager, er mindre sosiale enn vi ønsker, og mye av vår sosiale omgang skjer nettopp på sosiale medier. Da blir likes, fine kommentarer og følgere noe positivt i hverdagen. På en måte feil, men på den annen side, kanskje ikke så ille likevel.

Mange av oss legger ut bilde av oss selv, for å vise hvordan vi ser ut, hva vi gjør eller hvordan vi har det akkurat nå.  For å få likes, kommentarer og flere følgere, eller fordi det er en del av vårt arbeid der det er viktig å lage litt blest og PR rundt oss selv. Og så er det altså noen som legger ut mer eller mindre avkledde treningsbilder. Og man kan mene mye om akkurat disse bildene. Tar vi i bruk janteloven (som mange nordmenn er ivrige tilhengere av), kan vel de fleste av oss være enige om at slike bilder er høyst upassende og et bevis på at de som legger ut slike bilder er «fulle av seg selv». Legger vi derimot godviljen til, så kan vi kanskje se at også når det gjelder slike bilder så finnes det nyanser og grenser. Hver og en av oss har egne grenser og meninger om  hva slags bilder som er passende, og hva som ikke er like kult å legge ut på sosiale medier. Jeg har mine tanker.

Jeg tenker for eksempel at det er stor forskjell på flotte kroppsbilder som bildet av Jørgines rumpe, og selfies tatt i et speil med oppbrettete klær og trutemunn. Litt fordi et bilde som «Jørgines rumpebilde» er noe vakkert, nesten litt som kunst, mens mange av selfiene som legges ut er både grå og kjipe. Dessuten får slike selfies meg til å syns mer synd på de som tar bildene, enn at jeg blir inspirert og imponert. Jeg syns også det handler litt om hva den generelle bildestrømmen til den som legger ut bilder er. I Jørgines tilfelle er det stort sett påkledde bilder som viser en sunn, sterk jente som utfører kule øvelser og hard trening. Trening som har gitt henne den kroppen hun har, en kropp hun bør være stolt av.

Jeg tenker også at slike som Jørgine er en inspirasjon for mange av oss andre til å trene enda litt oftere, enda litt hardere. Hvis rumpa til Jørgine får flere av oss til å få lyst til å trene enda litt mer, så er det kanskje ikke så ille? Det handler om kropp og utseende, men la oss være ærlige: Hvor mange av oss trener kun fordi det er sunt? Det handler en del om utseende også, eller hva?

Jeg tror at fine treningsbilder og filmer, også de litt mer avkledde, kan være til inspirasjon for mange! Selv blir jeg mer inspirert av Jørgines treningsbilder- og videoer enn av rumpebildene hennes 😉 Men det finnes sikkert mange der ute som blir minst like inspirert av å se en fin og veltrent rumpe, og det tenker jeg er helt greit hvis effekten er den samme; nemlig at vi får lyst til å trene mer!

Det jeg ikke syns er greit, er hvis treningsbilder- og videoer legges ut av en som er syk og anorektisk. Da er det verken pent å se på, inspirerende, eller bra for den som legger ut bildet eller alle de andre syke og anorektiske der ute. Men, det er en helt annen diskusjon. Noen vil kanskje si at bilder som de Jørgine legger ut kan være ødeleggende for selvtilliten til alle de som ikke ser ut slik som henne, men jeg tror at de aller fleste av oss klarer å skille mellom oss selv og andre. Vi lar oss inspirere av flotte mennesker, uten at vi dermed føler oss misslykka fordi vi ikke selv er halvt italienske sexbomber slik som Jørgine 😉

Så, hva om vi alle legger til side janteloven, gir oss selv lov til å prøve å inspirere andre og selv ta imot inspirasjon via sosiale medier, men ikke glemme våre egne grenser for hva vi syns er greit å legge ut eller se på. For det er først når disse grensene tråkkes over at vi egentlig har et problem….

 

 4 thoughts on “Sjekk den rumpa!”

  • Det er fint med treningsinspirasjon, og det er bra om folk får lyst til å trene mer. MEN jeg tror ikke at denne type inspirasjon, som å trene for og få en eller annen spesielt lekker kroppsdel, er riktig og tilstrekkelig inspirasjon i lengden. Det har tatt Jørgine noen år og timer med dedikert innsats for å oppnå dette resultatet, og det kommer lite frem.

    Det er nok riktig at de aller aller fleste ikke trener bare for helse, men kanskje mest for utseende. Men det betyr ikke at vi skal fyre opp under dette som hovedmotivasjon. Da er det i mitt hode enda viktigere å fokusere på helseaspektet av treningen, sykdommer og plager man kan unngå, og at det er noe man skal gjøre gjennom hele livet.

    Men altså, det er helt ok at folk er stolt av kroppen sin og den jobben man legger ned i å holde den flott, og man må gjerne også dele bilder. Det jeg reagerer på er graden av avkleddhet og typen poseringer. Det er ikke nødvendig å vise så mye bar hud for at vi skal se og forstå at de tar vare på kroppen sin. Nå er det som du skriver sjelden at Jørgine legger ut et så avkledd bilde, men likevel, jeg tenker at det kunne vært ugjort. Nå er min kommentar ikke ment som noe angrep på Jørgine spesielt, men på fenomenet lettkledde formbilder generelt.

    Nå er jo jeg en aldrende kvinne med mine snart 41 år, så jeg er etter hvert såpass gammel at jeg ikke lar meg påvirke i så stor grad. Men hva med alle de unge som vokser opp, og som får inntrykk av at den store lykken i livet er å kunne vise seg med sprettrumpe og mageruter? I mitt hode er det ikke en ønsket utvikling, og jeg er litt bekymret som mor til tre jenter. Men kanskje er jeg bare gammeldags, og må innse at verden forandrer seg?

    • Hei Hilde! Med mine 42 år 😉 er jeg jo enig med deg også! Poenget med min blogg var å vise at en sak alltid har to sider. Jeg er jo heller ikke uenig med Martin som startet denne debatten. Jeg har hørt flere si at de er bekymret for hva som skjer med barna når de ser slike bilder. Jeg er også mor til tre barn, og jeg håper og tror at jeg for lenge siden har fått dem til å skjønne hva det er som teller her i livet. Og at de ikke tenker på et bilde som dette som noe annet enn et bilde, ikke som et eksempel på hva man må gjøre for være vellykket.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.